Bernard Plossu – Paisatges Catalans de Picasso

Plossu, nascut el 1943 al Vietnam, encara que francès d’origen i educació. Ha volgut retratar, els paisatges rurals catalans als quals va viatjar el pintor malagueny durant la seva primera joventut i que el van inspirar pictòricament.

Bernard Plossu comenta:

“Em va impressionar sobretot Gòsol, a la muntanya, a aquella altura i amb aquest silenci entre grans pics i boscos, tot tan salvatge que em va portar a pensar que hi va viure i va pintar un Picasso molt diferent de l’artista acomodat que seria després a París i Antibes , un home de món i de tracte social. En canvi, tant al poble muntanyenc de Gòsol com a Horta de Sant Joan, un poble amb un paisatge molt mediterrani i també molt agrest, que a mi em recorda Arizona amb les seves roques vermelles, Picasso devia sentir-se com un apatxe, un home més connectat amb la natura, més salvatge, que es rentava amb aigua del riu i no tenia electricitat. Crec que aquest contacte amb allò primari es reflecteix en els quadres que pintava.”

Acaba dient: “He volgut buscar l’ànima de Picasso entre aquests paisatges.”

En quan a la tècnica que va utilitzar per revelar les seves fotografies, comenta:

“He utilitzat una tècnica de positivat anomenada paper fresson tirage quadrichromes au charbon, inventada al segle XIX i que se segueix aplicant de manera artesanal. És un procés en què la pigmentació de la fotografia és molt granulada i difusa, atorgant a la imatge unes sensacions molt especials, com ara imatge antiga o atemporal.”

I a la pregunta: “Què tal fotògraf va ser Picasso?” contesta: “Va ser un fotògraf sorprenent en el sentit que sabia on mirar, què buscar a les imatges, als paisatges, fotografiava amb mirada d’artista per més que no dominés la tècnica, els enquadraments i altres qüestions. És una cosa que passa amb molts pintors, als quals dones una càmera i aconsegueixen resultats sorprenents, coses en què altres persones no solen fixar-se. Tot això passa perquè apliquen la mirada d’artista a la fotografia.”

Extracte de la entrevista feta per Jordi Sabaté, el 4 de març 2024 per eldiario.es

Deja una respuesta